Dijitalleşmenin Tarih Araştırma ve Yazım Süreçlerine Etkisi
Dijitalleşme Nedir?
Dijitalleşme, dönemimizde yeni bir çağ başlatmıştır. Dijitalleşmenin elverişli olduğu sıralarda tarih de dijitalleşmeye, tarihi ürünler dijital ortamlarda sunulmaya başlanmıştır. Ancak dijitalleşmenin tarih araştırmalarına olumlu veyahut olumsuz etkileri de görülmüştür. Bu, tarih araştırmacılarına bir avantaj da dezavantaj da yaratabilir.
Dijitalleşmenin Tarih Araştırmalarına Olumlu Etkileri
1: Zengin İçerik ve Ulaşılabilirlik
Dijitalleşme öncesi tarih araştırmaları alanında kaynaklar daha sınırlı, böylelikle bilgi daha sınırlıydı. Aynı zamanda her isteyen bu kaynaklara ulaşamıyordu. Kütüphanelere ulaşım gerekiyordu. Dijitalleşme ile tarih araştırmacıları daha fazla kaynağa ulaşabilme hakkı kazanarak daha fazla bilgi topladı ve daha geniş kapsamlı araştırmalar gerçekleştirdi. Artık arşivler, müzeler ve kütüphaneler dijital ortamda bulunuyor. Hem araştırmacılar hem de meraklılar sadece bir tıklama ile bu kaynaklara ulaşabiliyor.
2: Tarama ve Analiz Kolaylığı
Dijitalleştirme, büyük veri kümelerinin analiz edilmesini epey kolay hale getirmiştir. Çeşitli dijital analiz yöntemleri bulunmaktadır. Büyük veri kümelerinin analizi için metin analizi (text analysis) ve istatiksel analiz (statistical analysis) kullanılır.
3: Etkileşimli Araştırmalar ve Hipermetinler
Birbirleriyle bağlantılı uzantılar, görsel araçlar ve yazılar bize daha etkileşimli bir öğrenim sunar. Daha zengin bir anlatıma sahip olan sunumlar gerçekleştirilebilir, böylelikle tarihi daha geniş kapsamda ulaştırabiliriz. Örneğin videolar ve görsellerle okuma yazma bilmeyen bireylere, dinleme metinleri ile görme engellilere tarih eğitimi verilebilir. Veya sadece anlatımı zenginleştirmek ve daha çok kanıt bir arada gösterebilmek için bunların hepsi bir araya getirilip bir hipermetin oluşturulabilir.
Dijitalleşmenin Tarih Araştırmalarına Olumsuz Etkileri
1: Güvenilirlik Sorunları ile Bilgi Kirliliği
Kısıtlama olmayan herkese açık bir platform oluşturulduğunda insanlar istedikleri bilgileri internete yazıp yükleyebilirler. Böylece bilgi kirliliği oluşur. Bu, tarih araştırmacılarına bir dezavantaj oluşturur. Hangi bilginin doğru, hangisinin yanlış olduğunu bilemezler. Böylelikle kaynak belirtmemiz önemlidir. Aynı zamanda dijitalleşmenin çok yaygın olduğu dönemimizde bilginin dijital ortamlarda saklanması daha da zor hale gelmektedir. Bilgilere sızma, değiştirme, propaganda, yalan, vb. dikkatli olmamız gereken bazı zararlara örnektir.
2: Dijital Bağımlılık
Dijital bağımlılıkla hareket eden tarihi araştırmacılar, eski tarihi araştırmacıların kullandığı geleneksel yöntemlerden vazgeçerek daha yüzeysel bir araştırmaya yönelebilirler. Son zamanlarda büyük bir evrim geçiren yapay zeka sistemi, tarihi araştırmacılar yerine onların işlerini yapmak için kullanılabilir, bunun da dijital yöntemlere olan bağımlılığımızı ve tembelliğimizi gösterdiğini düşünmekteyim. Dijitalleşmenin olumsuz etkilerinden biri de bu tembelliğimize destek vermesidir.
3: Dijital Erişimin Eşitsizliği
Eğer tarihi araştırmalar eskisi gibi basılmaya devam edilmez, kitaplaştırılmaz ve sadece dijital ortamda tutulursa o zaman dijital erişime sahip olmayan tarihe meraklı bireyler bu tarihi araştırmalara ulaşamayacaktır. Herkesin dijital kaynaklara erişemeyeceğini bilmeli, ve her bireyden dijital erişime ulaşabilmesi beklenemezdir. Dijital erişime sahip olamayan araştırmacılar ve öğrenciler için bu bir dezavantaj olacaktır.
Sonuç:
Özetle; dijitalleşme, araştırmalarımızı zenginleştiriyor, daha geniş ve kapsamlı bir kitleye ulaştırabilirken aynı zamanda bize birkaç sorun beraberliğinde getiriyor. Bunun önüne geçmek için tarih araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize doğru eğitimi vermeliyiz. Dijitalleşme bize hizmet edip bizi bir adım daha ileriye götürmeli, bizi geriye çekmemelidir.
KAYNAKÇA:
Evrim Ağacı Blog
Vikipedia
MEB Tarih Kitabı
Yorumlar
Yorum Gönder